Skip to content

http://www.gamatemas.com.my/v3/

Increase font size Decrease font size Default font size default color orange color green color
You are here: Laman Utama Manual Rawatan Gamat Batuk Berpanjangan
Batuk Berpanjangan
Written by Perunding GESB   
Monday, 18 May 2009 03:55

Batuk yang sukar untuk hilang, jika tiada demam, boleh dikategorikan dalam kes batuk hipersensitif (lihat asthma). Batuk ini kerap berlaku waktu malam dan awal subuh disertai dengan pengeluaran kahak yang banyak. Kerongkong akan kerap merasa gatal dan perit. Jika disertai demam, eloklah menjalani pemeriksaan doktor dan X-ray. Dinasihatkan juga untuk minum air suam yang banyak. Ais, makanan sejuk dan buahan dielakkan sementara. Perbuatan merokok juga mesti dihentikan. Kesan alahan disebabkan pekerjaan contohnya cikgu yang sentiasa terhidu habuk kapur tulis, pekerja konkrit yang terdedah kepada habuk simen juga mesti diberi perhatian.

Gamat membantu melegakan rasa gatal dan radang pada tekak dan saluran pernafasan. Ia juga boleh membantu keadaan alahan dan lelah. C3 Spirulina juga memiliki kesan seolah anti histamina yang membantu menghindari masalah gatal-gatal tekak dan melegakan batuk.

Disyorkan :

  • Pati Gamat Plus / Vita 1 sudu besar 2 kali sehari
    (Elok dimakan 1/2 jam selepas Bioseed)
  • Bioseed juga dapat membantu
    (Makan 1/2 jam sebelum makan dan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari supaya Bioseed boleh bertindak dengan baik)
  • C3 Spirulina 1 sudu besar 3 kali sehari
    (1 sudu besar dibancuh dengan segelas air kosong - bergantung kepada tahap kepekatan yang diingini)
Last Updated on Wednesday, 22 December 2010 02:42
 

Menu Utama


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/gamat/public_html/v3/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Info Produk


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/gamat/public_html/v3/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Daftar MasukJumlah Pengunjung

We have 4 guests online

DIARI MARKETING


Mac 2012
28hb Feb

Closing Submission (februari)

7hb Mac

Bonus Tree (Februari)

8hb Mac

Top Up (Februari)

* Tertakluk kepada perubahan

Informasi Terkini

 

Jangan ketinggalan info-info terkini GESB. Temui kami juga di dalam laman sesawang sosial FACEBOOK, Gamat Emas Sdn. Bhd.

Pandangan

Apa pandangan anda tentang wajah baru portal GESB?