Skip to content

http://www.gamatemas.com.my/v3/

Increase font size Decrease font size Default font size default color orange color green color
You are here: Laman Utama Manual Rawatan Gamat Brochiolitis / Lelah Kanak-kanak
Brochiolitis / Lelah Kanak-kanak Print
Written by Perunding GESB   
Thursday, 21 May 2009 01:09

Lelah kanak-kanak sering datang dalam bentuk batuk yang berpanjangan, terutamanya waktu malam, batuk yang bertubi-tubi dan selalunya selepas batuk akan memuntahkan lendir, batuk yang berkahak, wheezing (bunyi ketika bernafas) dan bersekali dengan selsema. Kanak-kanak ini sebenarnya menghidapi masalah hipersensitiviti pada paru-parunya dan selalunya simptom ini akan berkurangan dan hilang apabila akil baligh. Jika berterusan maka kanak-kanak ini akan menghidapi asthma sehingga dewasa. Bayi yang mempunyai keturunan yang menghidapi asthma, bayi yang kurang bulan, bayi yang berat badannya kurang dari 2.8kg ketika dilahirkan dan bayi yang pernah menghidapi penyakit bronchopneumonia (radang paru-paru) mempunyai kadar yang tinggi untuk menghidapi bronchiolitis. Mereka mudah dijangkiti batuk selsema.

Ubat batuk biasa tidak berkesan melainkan ubat yang mengandungi unsur bronchodilatasi (ubat untuk lelah) dapat meredakan batuk tersebut. Batuk ini akan lebih hebat dan mungkin menyebabkan sesak nafas jika mereka terdedah kepada jangkitan kuman (upper respiratory tract infection), terlalu lasak pada siangnya, allergen seperti ais, minuman sejuk dan buahan seperti tembikai, rambutan dll. Kanak-kanak ini dinasihatkan untuk mendapat rawatan dan pemeriksaan dari doktor sepenuhnya terutama jika sesak nafas (tandanya ialah kadar pernafasan yang laju dan bahagian pangkal tulang dada yang tenggelam ketika menarik nafas).

Gamat berupaya membantu dengan mengurangkan tindakbalas alahan dan radang pada saluran pernafasan. Ia melegakan dan setengah kes dapat menyembuhkan dari menghidapi lelah.

Disyorkan :

  • Pati Gamat Plus Vita 1 sudu kecil / besar (bergantung pada saiz/umur) 2 kali sehari
    (Peringatan: Jika anda ada alahan pada perisa Oren, sila gunakan Pati Gamat Plus)
    (Elok dimakan 1/2 jam selepas Bioseed - jika ada mengambil produk Bioseed)
  • Krim Urut eMas disapu perlahan di bahagian dada dan tekak
  • C3 Spirulina 1 sudu besar 2-3 kali sehari (mencegah bronchiolitis)
    (1 sudu besar dibancuh dengan segelas air kosong - bergantung kepada tahap kepekatan yang diingini)
Last Updated on Wednesday, 22 December 2010 02:41
 

Menu Utama


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/gamat/public_html/v3/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Info Produk


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/gamat/public_html/v3/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Daftar MasukJumlah Pengunjung

We have 2 guests online

DIARI MARKETING


Mac 2012
28hb Feb

Closing Submission (februari)

7hb Mac

Bonus Tree (Februari)

8hb Mac

Top Up (Februari)

* Tertakluk kepada perubahan

Informasi Terkini

Al-Qaly: Nota Pengguna

Kepada pemilik Al-Qaly, jangan letakkan Al-Qaly di bawah sinaran cahaya matahari (secara direct), pastikan ia terlindung untuk elakkan lumut pada seramik putih. 

 

Pandangan

Apa pandangan anda tentang wajah baru portal GESB?